Acun Ilıcalı’ya ait ücretli içerik platformu Exxen hakkında düşüncelerimi kaleme alarak bunları paylaşayım istedim. Öncelikle Exxen, Netflix ve Amazon Prime tarzında ücretli video içerik hizmeti sağlayan aylık üyelikli İnternet TV’si diyebiliriz. Yatırım olarak mantıklı mı? Kuşkusuz muhteşem doğru bir hamle. “Kaliteli içerikleri üretelim, tutmazsa TV8’de yayınlarız.” mantığı barındırıyor diyebiliriz.

Hatalar mı? Saymakla bitmesi mümkün değil. Düzeltilir mi? Kesinlikle düzeltilmesi gerekiyor ve doğru bir ticari yolculuk şart. Şu ana kadar tüm sistem hatalı. O zaman ilk baştan doğru şekilde yorumlayalım.

Hedef Kitle

Boğaziçi Üniversitesi Turizm eğitimi sırasında aldığımız ilk ders yeni oluşturulacak ticari kurumun “Hedef Kitlesi” belirlenmesiydi. Exxen’de hedef kitle belirlenmesi ve felsefi kurgusunda ağır kritik bir hata var. Hatta bu soru hiç sorulmamış gibi duruyor. Acil şekilde Exxen’in tüm üst yönetim kadrosu değişmeli ve vizyoner işi bilen kişiler gelmelidir.

En baştan tekrar şu soruyu sormalıdır; “Hedef Kitlemiz Kim?

Çünkü şu ana kadar oluşturulmuş sistemdeki hedef kitle 9 – 19 yaş arasına hitap ediyor. Genel olarak 15 yaş altının izlediği Youtube Fenomenleri ile maalesef Amerika’da rekabet zor.

Hedef : Dünya

Acun Ilıcalı, Beyaz TV’de ki söyleşisinde hedefinin Amerika’da Exxen’i pazarlamak olduğunu söyledi. Hedef çok güzel ama hedef ve İçerik denklemi tamamen hatalı? Elbette şu an bulunan içerikler yer alsın almasın demiyorum fakat; kuruluş hedefin ile alakası yok.

Evren tanımının değişmeye başladığı 70 yılda şu an Amerika gibi gelişmiş ülkelerde insanlar hayal gücünün zorlandığı filmleri seviyor ve izliyorlar. Çokta zor değil aslında Stephen King romanları havasındaki yapımlar. Kısaca; “Adam gibi insancıl, minnacık bilimkurgu.

Bilimkurgu yazmak aşk senaryosu yazmaktan muhtemelen 10 kat daha zordur. Bilim verilerini bilmek ve bu verileri geliştirmek, araştırma yapmak ve bununla ortaya senaryo koymak gerekir. Bilimkurgu filmleri işin temelinde bu yüzyılın modası diyebiliriz.

Ücretli içerik sağlayacak bir sistem geliştirmiş ve bunu Amerika gibi gelişmiş ülkelerde pazarlamak istiyorsanız yapımlarınızı tekrar gözden geçirmelisiniz.

Hedef : Dünya (değil) Hedef : Para

Konu temeli tamamen para kazanmak ise Türkçe en iyi yapımları al, tercüme grubu bunu Arapça’ya çevirsin ve bunu ülke ülke Araplara ücretli içerik olarak sat.

Afişe filmi : “Sihirli Annem”

Çocuk filmi afişe filmi olan Exxen maalesef “Benim hedef kitlem 19 yaşına kadar olan kitle” diyerek rengini belirledi. Burada kendilerine övgü dizmek ve sonuna kadar yanlarında olduğumu belirtmek isterdim. App Store ve Google Play’de uygulamalarına 5 yıldızı telefonumuzun dilini İngilizce’ye çevirerek nasıl paylaşacağımızı anlatmak isterdim. Ama “Ex” doğmuş bir proje olarak yazmaya gönlüm razı olmuyor.

Tekrar ediyorum, proje başarılı olabilir ama kesinlikle tekrar yorumlanması gerekir. Ücretli içerik satacaksanız hedef kitlenizi 30 yaş üstüne taşımaya çalışın. Mümkünse son “Evren Tanımı” araştırması yapın. Güneş sistemi ve Samanyolu Galaksisisinden sonra Evren tanımı tamamen değişiyor. Bu değişim Güneş sistemi tanımından sonra nasıl icatlar çağını açtıysa Evren tanımı da “Kuantum” dünyasının kapısını bizler için açıyor. Gelişmiş ülkelerde hayal güçlerine anlam yüklüyecek yapımlar istiyor.

Netflix, Amazon Prime, Disney, Apple TV’ye şöyle bir baktığınızda ne demek istediğim net bir şekilde anlaşılır. Tabi bunun için mantıkta değişiklik şart. Özellikle Acun Ilıcalı, TV Yapım mantığını baştan yeniden programlamalı. Çünkü; Bilimkurgunun çocuklar için olduğunu düşündüğü bir mantık içinde olduğunu düşünüyorum ve Sihirli Annem ile de zaten bunu belli etti denebilir.

Senaryo

Ücretli içerik almış biri maalesef yüzlerce bölüm “Seni Seviyorum” denmesini beklemeyecektir. Çok ciddi projeler ister. Kendi tabiri ile “TV’de yayınlamadığım programları Exxen’de yayınlayacağım.” Ah be bu cümlü kullanılır mı? Nasıl ciddi bir hatadır. E biz para vereceğiz ve tv’de bile yayınlanmamış programları mı izleyeceğiz. Sevgili Ilıcalı ben 15 yıldır televizyon izlemiyorum. Sen nasıl olacakta 15 yıldır televizyon izlememiş olan bana televizyonda bile yayınlamadığın içeriği satacaksın. Mantıklı değil ki. Keşke şunu “Beyaz TV’de” söyleseydin; “Bu zamana kadar yapılmış en iyi Türk ve Yabancı yapımları Exxen olarak yapacağız.” Hedefin bu değilse neden para verip insanlar izlesin yani akli dengesi mi bozuk izleyenlerin.

Sen “Show” dünyasının Türk liderisin. Bu işte muhteşemsin. Fakat; Exxen platformu çok ayrı bir platform. Bu alanda ciddi bir kadro ile çalışmalısın. Fizik ile Senaryoyu birleştirmelisin. Melez meslekler 20 yıldır dünyada yükselirken senaryo da da birleşmesi kaçınılmazdı. Film + Dizi ekseni farklı bir noktaya kayıyor ve bunu kaçırmamak gerekli.

Netflix’in düştüğü kısır döngü Exxen tarzı bir yapım için muhteşem bir fısat. Netflix’in her dizisi aynı mantıkta ve belli ki bir kişi tarafından onaylanıyor. Hatta senaryo ilerleyişinde hep aynı dokunuşları bile hissedebiliyorum. Netflix’in bu kahredici benzerliği, hayal gücünün derinlerindeki farklılıkla çözülebilir.

Konu mu? Senaryoydu. Minumum bütçe ile başarılı yapımlar ortaya çıkabilir. Bu konuda gönüllü olarak 10 film senaryosunu 5 sayfalık özetiyle ücretsiz şekilde elestirmen.net içerisinde yazmaya karar verdik. Demek istediğimi örnek senaryolarla daha iyi anlatabilirim. Nitekim “Yapta görelim.” diye içinizden geçebilir. Senaryo özetlerini yazacağım. Fakat; senaryo konusunda aldığım eğitimler “Amerikan Usulü Senaryo” olsa da bunları tam olarak baştan sona yazmak bir ekip işi daha da önemlisi benim gibi zaman sorunu yaşayanlar için zaman işi. Nitekim Veragelinlik.com tam zamanlı vaktimi alıyor. Yine de 10 konuyu sizler için kullanımı tamamen serbest olan konuları kaleme alacağım. Bu da bizim kendimizce bir hizmet olsun.

Altyapı

Bu konuda birşeyler demek çok anlamsız aslında. Her normal kullanıcı TV ‘de kullanılabilir bir uygulama ve işlevsel bir web sitesi gerektiğini bilir. Bunlar çok kolay, bunları yapın artık. Tam olarak alt yapıyı atmak zahmetli olmasa gerek.

İyi bir web sayfası ve iyi bir Proje yöneticisi ile Exxen İngilizce olarak yayınlandığını farzediyorum. 10 tanede örneğin “Bilimkurgu Dizi” yayında var. Bu ilgili dizilerin yayınlandığı sayfaya İngilizce olarak arama motorlarında ilk sıralarda getirilmeye çalışılabilir. Aynı zamanda Google Reklamları ile ilk sıralarda reklam verilebilir. 10 dizinin ilk 1 saati ücretsiz izletilir ve devamını izlemeleri için ücretli üye olunması için zorlanabilir. Yani adam gibi bir proje yapın abi. Elbette bu Acun Ilıcalı uzmanlık alanı değil. Bu konu projenin başındaki bilgi işlemin muhattap olduğu bir konu. Bu arada İngilizce bir arama motoru çalışması çok apayrı bir konudur. İlgili alanda bir uzmanla çalıştığınıza da emin olun.

Konuyu uzatmak istemiyorum. En kısa sürede senaryoları paylaşıp, ne demek istediğimi senaryolar üzerinden kritik ederek anlatacağım.

Hadi bakalım Exxen yolun açık olsun.

Siz yinede 5 puan verin.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.exxen.android

https://apps.apple.com/tr/app/exxen/id1543402064?l=tr

Tahir Dinç

18 yıldır film sektöründe çalışmalar yapan Dinç, profesyonel anlamda bir çok çalışmaya imza atmıştır. Günümüzde kendine ait Türk SEM reklam ajansını yönetmektedir.

View all posts

2 comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Exxen elestirisi okumak icin sayfaniza geldim ama mubtesem ne kadar dogru bir icerik olmus. Dusuncelerimi ozetlediginizi belirtmem gerekli efendim. 2024e girerken daha basarili yapimlar exxende yayinlaniyor bu arada