Bir süredir merakla beklediğim “Baba Parası” bugün Netflix‘te yayınlandı. Keyifle startı verdim ve filmi izlemeye başladık. Sonuç itibariyle 2020 başlarında yayınlanan ve ağır eleştiriler alan bir filmdi, beklentimizi de o şekilde tuttuk. 10 yıla yakındır kameralar karşısında olan Ahmet Kural ve Murat Cemcir film yapımı hakkında birşeyler öğrenmiştir diye düşünüyordum. Katıksız ve maalesef tam bir hayal kırıklığıydı.
Filme başladığım 3. dakikasında filmin absürt durum komedisinin başarısız bir örneği olacağını anlamıştım. Fakat sabırla 15. dakikasına kadar izledim ve daha fazla devam edemedim. Öncelikle bu eleştirimi Ahmet Kural ve Murat Cemcir mutlaka okumalı çünkü bu hatayı uzun uzun zamandır yapıyorlar.
Başrol ve İzleyen İlişkisi
İzleyici, başrol kahramanı ile duygusal bağ kurma eğilimindedir. Fakat; başrol nasıl anlatayım (…) saçma salak hareketler içerisine giriyorsa bu bağ kurulmuyor. Kurulmadığında izleme kalitesi %30 geriye düşüyor. Her ufak hata filmi başarı çizgisinden geriye çekiyor ve maalesef hüsranla sonuçlanıyor.
Elbette absürt bir başrol kahramanı ile başarılı filmler oldu ama bunlar istisna ve asla kaideyi bozmazlar.
Standart Dışı Eylemler
Bir kişinin bir tarz grubu vardır ve bu tarz grubu içerisinde yaşar. Memleket, büyüdüğü çevre, okuduğu okullar, yaptığı iş vb noktalarla tarzı kurulur. Tarz dışına insanlar çok çıkma eğiliminde değildir. Türk film ve dizilerinde ki özellikle dizilerinde kişinin tarz grubu dışında hareketler yazılıyor. Burada senaristlerin bir hatası var. Özellikle dizilerde konu kalmadığında kişileri tarzları dışına çıkartarak yeni konu devşirmeye çalışıyorlar. Bu durumlar dizinin fanatik izleyicisi dahil herkesi ilgili projeden kopartacaktır.
Selçuk Aydemir bir çok projede Ahmet Kural ve Murat Cemcir ile çalıştı. Fakat saplantılı şekilde insanlara salak salak hareketler yazıyor ve bunun komik olduğunu düşünüyor. Komik değil. Aslında komik olur ama denginde olmalı. 10 ufak saçmalık limitini 1 eylemle yok ediyor. 5. eylemde ise tüm saçmalama limitini bitirmiş oluyor. Aslında böyle bir eleştiri yazarken filmi tamamlamak gerekirdi ama şu haliyle izlemek gerçekten çok zor. Kendisine tavsiyem ise absürt yerine durum komedisi yazması olur. Komiklik ve saçmalıkları başrolden al ve duruma yık.
Selçuk Aydemir ve ekibini kritik bir viraj bekliyor. İnsanları boş muhabbetlerle vaktini çalmayacak kaliteli yapımlar yapmak zorundalar. Komedi filmi yapıyorsanız lütfen güldürdüğünüze emin olun. Yoksa izleyen 1 milyon kişinin toplam 2 milyon saatini (1.041 Ömür) çalmış ve sonuçta hiç bir şey vermemiş olursunuz. Ana fikriniz olsun, çap olarak ana fikir veremeyecek haldeyseniz ve sadece güldürmek niyetindeyseniz ki bu eğlenerek güldürmek insanlara pozitif enerji verir ve aslında çokta iyi bir şeydir. Bu iki durumdan birini başardığınıza emin olun. Yani; uzay fiziği değil işin sonunda bir duyguyu ortaya çıkartın.
Eleştirmen.net Puanı : 18 / 100
Add comment