Hard Bilim Kurgu sevenler için içerisinde tüm Bilim Kurgu unsurlarını barındıran eşsiz bir yapım. Bilim Kurgu sevenlerin ilk tercihi olacak eksik ve hataları olsa da izlenmesi gereken bir yapım. 2 saatlik bir bilim kurgu temelli bir filmin ne kadar kısa sürdüğünü, sürdüğü süreçte tam olarak istenilenleri yansıtamadığını biliyoruz. Fakat mesele dizi olunca bunu tam olarak yaşamamızda mümkün oluyor.

Stargate SG1 – Stargate Atlantis – Stargate Universe ile 3 farklı dizi onlarca sezon be yüzlerce bölmüyle kendi alanında rakipsiz. Fakat işlenilen konular 3 dizide de benzer olunca bazen sıktığını da belirtmeliyim. Şimdi temele bilimkurguyu yerleştirince ortaya bazı temel ana maddeler çıkmaktadır.

  1. Uzay Yolculuğu Temalı
  2. Zamanda Yolculuk Temalı
  3. İnsan Fizyolojisi Değişimi Temalı
  4. Paralel Evren Temalı
  5. Gelişmiş Bilgisayar Temalı
  6. Kıyamet Senaryosu Temalı
  7. Diğer Yaşam Formu Temalı

Bu konuların tamamenı her sezonda da işlendiğini belirtebilirim. Ortaya atılan temel zamanda yolculuk hikayeleri ise binlerce yıldız geciti olmasına rağmen sadece bizim başımıza gelmesi ise çok ilginç. Yani güneş patlaması zamanda yolculuğa neden oluyor fakat ne hikmetse sadece biz geçerken bu zamanda yolculuklar gerçekleşmektedir.

3’lemeden En İyisi Hangisi

SG1, Atlantis ve Universe arasında tercih yapmanız gerektiğinde eğer üçünü de izleyecekseniz sıralamayı bozmamanızı tavsiye ederim. Fakat aralarından birisini izlemek sizin için yeterli görünüyorsa bu kesinlikle Atlantis olmalıdır.  Daha derli toplu ve daha az hayal gücü barındıran bir yapım olmuş. En azından SG1 gibi Firavunlar ile savaşmıyor. Daha akla yatan bir düşman söz konusu.

Stargate hep bir düşman bulmakta zorlanmamış ve karşısında mutlaka bir yerlerden düşman çıkmıştır. Bunlar genelde acımasız ve ciddi derece de kötü olmuştur. İnsan olmasının doğal sonucu savaşa istekli olmadık bir durumda girmiştir. İlk 2 dizisinde durum böyleydi. Fakat Universe ile durumun değişeceğini düşünmekteyim. Daha güçlü bir düşman ile savaşacakları kesin.

Stargate Dizisinde Olmasını Arzuladıklarım

İngilizce Konuşulması

Bir güzel bölüm sonrasında 2 gereksiz çerez bölüm seyretmekteyiz. Her bölüm kendi içerisinde küçük kurgular barındırıp, ana kurguya doğru bir yol seyredilmektedir. Herkesin İngilizce konuşması ise olayda biraz kabak tadı vermektedir. Dünya da bile 500 dil varken tüm galakside sadece 3-4 dil olması ise büyük saçmalık olarak duruyor. Elinizde ki dizi bilim kurgu bir çevirici cihaz ile karşıda ki hangi dili konuşursa konuşsun bu konuşulanı İngilizce olarak anlayabilir ve çevirici cihaz sayesinde yine İngilizce konuşulsa dahi karşıdaki kendi dilinde anlaması sağlanabilir.

Bu şekilde herkesin İngilizce konuşuyor olması gerekliliği ortadan kalmış olacaktır. Bilim Kurgu bu hayal gücünde ne varsa bu ortaya konabilir. Sonuçta biz her türlü cihazın nasıl çalıştığı hakkında temel prensipleri dizi senaristlerinden beklemiyoruz. Bir küçük malzeme çevirmenlik yapması kimsenin garibine gitmez. Garibine giden İngilizce konuşması olacaktır.

Başka Gezegenlere Yerleşme (Kolonileşme)

Bizim tanıdığımız Amerikalılar böyle boş kimsenin bilmediği bir gezegen bulsa ilk yapacakları oraya yüz binlerce insan göndererek kolonileşmektir. Bu dizide işlenmemiş bir tema olarak duruyor. Bazı savaş, görüşme ve temel gelişim işleri için bu tarz uzakta bilinmeyen ve yerleşim sahibi olmayan gezegenler kullanılmalıydı. Daha gerçekçi bir dizi için insanların olası refleksleri tam yansıtılmamış görünüyor.

Bu konuda 4. bir dizi çekilmesi hedeflerinde olunsa çok uzak bir galaksi de bir dünya yerleşmesi düşünülebilir. Biraz masraflı bir dizi olarak düşünülse de işlenmemiş ve işlenmesi beklenen bir dizi olarak duruyor .

Son Genel Değerlendirme

İlk bölmünü yapım yılını temel aldığımızda beklentilerin üstünde bir yapım ile karşı karşıyayız. Zor bir konu özellikle yansıtılması zor bir konu bu yüzden ciddi bütçe istiyor ve bunu da karşılamışlar. Aynı zamanda bireyler arasında ki farklılıklar belirgin ve kişiler yeni konular oluşturmak amacıyla tarzları dışında takılmıyorlar. Türk dizilerinde en fazla karşılaştığımız sorun kişilerin tarzları dışında ki davranışlarıyken Stargate’de bu olmuyor.

Yivs.net Değeri   :   83 / 100

Tahir Dinç

18 yıldır film sektöründe çalışmalar yapan Dinç, profesyonel anlamda bir çok çalışmaya imza atmıştır. Günümüzde kendine ait Türk SEM reklam ajansını yönetmektedir.

View all posts

Add comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir